Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Direksiyon sınavında nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Yeterlik almak için yeterlik kursuna başvuran kişiler ilkin kuramsal imtihanı başarıyla tamamlaması gerekiyor. Peşinden direksiyon imtihanını başarı göstermiş bir halde geçmesi gerekiyor.
Direksiyon imtihanı bazı kişiler için ürkütücü ve stresli olabilir. Fakat dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan kurallar sakin bir halde uygulanırsa daha kolay bir halde tamamlanır. Şimdi nelere dikkat etmemiz gerekiyor bir bakalım.
Direksiyon Sınavında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Imtihan anında mühim olan belli başlı birkaç kısım vardır. Bunlar içinde, yokuşta kalkma, paralel park, L park ve ani fren benzer biçimde uygulamalar vardır. Bu sürüş becerileri, yeterlik almak suretiyle olan kişinin vasıta kontrollerini, günlük hayatta karşılaşmış olduğu mecburi manevraları ve becerileri ölçmek içindir. Ek olarak değişik yollarda karşılaşılan durumlara da tepkilerini gözlemleyebilmek için yapılmaktadır. Bununla beraber direksiyon imtihanı trafikte sürücünün gösterebileceği sürüş becerisini ölçer. Vasıta hakimiyeti, trafik kurallarına uyması, güvenli bir halde vasıta kullanımı benzer biçimde süreçleri de ölçmektedir.

Imtihan Alanına Zamanında Gidin ve Lüzumlu Belgeleri Ihmal etmeyin

İlk olarak sınava gireceğiniz tarih ve saat size sınavdan birkaç gün ilkin veriliyor. Direksiyon sınavına belirtilen saatten erken gitmek birazcık daha rahatlatıcı olabiliyor. Şundan dolayı geç kalma psikolojisi de sürücü adayını strese sokabilir. Bunu önlemek için erken gitmekte yarar vardır. Ek olarak sınava giderken lüzumlu belgeleri unutmamalısınız. Yoksa sınava giremeyebilirsiniz. Lüzumlu olan belgeler, kimliğiniz ve sınava giriş belgenizdir. Bu ikisini kesinlikle yanınıza almalısınız. Ek olarak imtihan günü daha rahat giysiler ve spor ayakkabı tercih etmeniz sürüşünüzü kolaylaştıracaktır.

Direksiyon Sınavının İlk 5 Dakikası

Imtihan süresinin ilk 5 dakikası komisyon vasıta bilginizi ölçmek için sorular sorar. Hem motor hakkında hem de bagajdaki malzemeler hakkında. İlk olarak komisyon, ön kaputu açmanızı ister. Peşinden, akünün yerini, motor yağını, cam silecek suyunun koyulma yeri benzer biçimde teknik sorular sorar. Sonrasında bagajı açmanızı ister. Bagajdaki ilk yardım çantası, kriko, stepne, yedek lastik benzer biçimde malzemeleri doğru bir halde söylemeniz gerekiyor. Peşinden tekerleklerin havasını denetim edip vasıta içine geçebilirsiniz.

Vasıta İçerisine Geçtikten Sonrasında

Araca bindikten sonrasında ilk olarak koltuğunuzu ve aynaları kendinize gore ayarlamalısınız. Peşinden güvenlik kemerinizi takmalısınız. Sonrasında el frenini indirmelisiniz. Vitesin boşta olduğundan güvenilir olmalısınız. Boşta değil ise ilk olarak vitesi boşa almalısınız. Tüm bu tarz şeyleri ayarladıktan sonrasında vitesi 1’e alıp parkura başlayabilirsiniz.

Trafik Kurallarına Dikkat Etmelisiniz

Direksiyon sınavında sürücü hatalarının haricinde komisyonun en fazlaca dikkat etmiş olduğu nokta trafik kurallarıdır. Kırmızı ışıklara dikkat etmelisiniz. Yayalara öncelik vermelisiniz. Ek olarak imtihan süresince şerit değiştirmelerde, dönüşlerde sinyal vermeyi asla unutmamalısınız.

Yokuşta Dur Kalk Yapmak

Yokuş bir yolda kalkış yapmanın en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken vasıta titremeye başlayacaktır ve gaza basmadan kendiliğinden gitmek isteyecektir. O anda gaza birazcık basarak aracı hareket ettirebilirsiniz. Bu aşamada aracı stop ettirmemek fazlaca önemlidir. Şundan dolayı direksiyon imtihanı süresince yalnızca iki kez aracı stop ettirme hakkınız bulunuyor.

Ani Fren Yapmak

Direksiyon sınavında ani fren alanına geldiğiniz süre aracınızın fazlaca fazla süratli olmasına gerek kalmamıştır. Komisyon üyesi size yapabilirsin söylediği süre ani freni yapmalısınız. Doğal olarak arkayı da denetim etmekte yarar var. Ani fren yaparken aracı stop ettirmemek için ilkin frene sonrasında ani frene basınız. Peşinden sinyal vererek parkura devam etmelisiniz.

25 Metre Geri Gitmek

Parkurda 25 metre geri gitme alanına geldiğiniz süre dörtlüleri yakmalısınız. Aracı geri vitese alıp, direksiyon düz bir halde geri sürmelisiniz. 25 metre tamamlandığı süre komisyon üyesi sizi uyaracaktır.

Park Yapmak

Direksiyon sınavından en fazlaca korkulan kısım paralel park ve L park yapmaktır. Mühim detaylardan biri park alanına geldiğiniz süre dörtlüleri yakmayı unutmamalısınız. Park yaparken aynalara hakim olmalısınız. Şundan dolayı belirli bir alana girmek zorundasınız. Paralel park yaparken lastikleri kaldırıma çarpmamalısınız. Ek olarak dubalara da çarpmamanız lazım. Belirtilen alana tam olarak girmek zorundasınız. Aksi takdirde imtihanı geçemezsiniz.

L park yaparken ise park alanına tek seferde girmelisiniz. Vasıta belirlenen alana girdikten sonrasında bir ileri bir de geri manevra hakkınız bulunuyor. Fakat çıkarken istediğiniz kadar manevra yapabilirsiniz.
Imtihan anında heyecanınızı denetim etmelisiniz. Bununla beraber tüm bu kurallara dikkat ederseniz imtihanı geçmek fazlaca kolay olacaktır.
Sıfır km Vasıta Modelleri ve Tutarları