Çivili Kış Lastiği Kullanmak Yasak Mı?

Çivili Kış Lastiği Kullanmak Yasak Mı?

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte araç sahipleri de lastiklerini değiştirmeye başladı. Kimileri kışlık lastik alırken kimileri de işim daha sağlam olsun diye çivili kış lastiği taktırıp taktıramayacağını sorar oldu.
Oto hocası’na gelen bir kaç mailde çivili lastiğin yasak olup olmadığı ziyaretçilerimiz tarafınca sorulmuş.
Çivili lastikler’in kullanımı şuan için yasak değil. Bunun yasal dayanağı ise halen yürürlükte olan Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 10/11/2014 tarih ve 66002798.225.01.02-58402  sayılı Kış lastiği ve uygulamaları temalı genelgesinde mevcut.


i
Genelgenin 1. maddesinin a bendine bakılırsa  “Kış lastiği; üstünde M+S işareti ve/yada kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu çoğaltmak amacıyla bileşimi hususi olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde hususi olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Bir tek buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.” İbaresi yer almıştır.

Kısaca üzerinde durmak gerekirse açıklamak gerekirse çivili lastiğin kullanımı devletimizde yasak değildir ve çivili lastik kış lastiği olarak geçer.
Çivili lastik her ne kadar yasak olmasada araca ve yola zarar verdiği için uzmanlar tarafınca tavsiye edilmemektedir.
arabacı avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.