Endüstri Ustalarının Otomobil Dolandırıcılığı

Endüstri Ustalarının Otomobil Dolandırıcılığı
Evet dostlar bugünkü yazımızda endüstri ustalarının dolandırıcılığından bahsedeceğiz. Geçen hafta ikinci aracım olan Daihatsu Applause’u sabah ilk çalıştırmadan sonrasında hareket ettiğimde motorda tekleme meydana gelmeye başlamıştı. 
Normalde her problem için kendi dostum olan ustama arabayı götürüyorum. Yalnız kendi ustam uzak olduğundan yolumun üstündeki Ankara’a İskitlerdeki büyük sanayide bir ustaya durdum. Ustaya ” Usta sabah otomobil soğukken hareket ettiğimde otomobil tekliyor ve patlama sesi geliyor ” dedim. Usta’da kaputu açıp acı çalıştırmamı söylemiş oldu. Şöyleki bir iki gaz verdikten sonrasında bana verdiği yanıt ” Silindir kapak contan yanmış değişmesi gerek” dedi. Neye mâl olur dediğimde ise bin lirası taş diye yanıt verdi. Bende akşamın  vaktinde dostum olan ustamı aradım. Durumu izah ettim bana bujileri değiştir. Eğer problem düzelmezse o süre bana getir arabayı diye yanıt verdi.
Derhal yakınlarda bir japocudan aracıma uygun olan bujileri aldım. Başka bir usta değiştirdi ve bir haftadır sorunsuz bir halde biniyorum. İlk gittiğim usta beni kravatlı felan görünce heralde kitlerim buna diye düşündü.
Her her her neyse başımdan geçen vakalara devam edelim. Bundan 5 yıl ilkin Peugeot 307 1.6 lpgli aracımla iş çıkışı rafikte giderken bir vasıta yolda rölantide kaldı. Otomobil çalışıyor yalnız gaz iptal olmuştu. Arabayı stop edip tekrardan çalıştırdığımda sual düzeldi. Yalnız ertesi gün aynı problemi tekrardan yapmış oldu. Bende böylelikle sanayinin yolunu tuttum. İlk gittiğim usta probleminin gaz pedalı ve sisteminde bulunduğunu söyleyerek bana o devrin parası 1.500 liraya mâl olacağını söylemiş oldu. Oradan çıktım başka bir ustaya gittiğimde, motorun gaz beyninde problem bulunduğunu ve değişmesi gerektirme ettiğini söylemiş oldu. 2 bin lira fiyat verdi. Bir diğeri problemi bulana kadar gaz pedalından başlayıp motora kadar gideriz maliyetin bin liradan 3 bin liraya kadar tutabileceğini söylemiş oldu. Bu şekilde bir kaç ustaya daha gittiğimde hepsi değişik bir arıza söylüyordu.
Bende madem oldukça para vereceğim bende giderim servise ara veririm asla eğer eğer olmazsa güvence iş olur diyerek aracımı göral yetkili servise götürdüm. 60 lira arıza tespiti için verdim. Arızanın fren müşüdüründen kaynaklandığını, vasıta frenin çalışmadığını düşünerek gazı iptal ettiğini söylemiş oldu. 50 lira karşılığında müşürü değiştirdiler ve problem ortadan kalktı.
Her her her neyse başka bir dolandırıcılık hikayesine geçelim. 2 ay kadar ilkin memlekete gitmiştik. Araçta vites geçişleri oldukça zor oluyordu. Debriyaja basmama karşın vites tabiri caizse hırt diye geçiyordu. Ben bile anlamama karşın debriyajın görevini tam yerine getirmediğini düşünüyordum. Bigün sonrasında ise arabayı asla yerinden kıpırdatamaz hale geldim. Bu sebeple vites atamıyordum. Aracı çekiciye yüklediğimiz şeklinde sanayiye götürdük. Usta baskı balatanın bittiğini söylemiş oldu. Bende doğrudur diyerekten değiştir o süre usa diye yanıt verdim. Usta baskı balatayı değiştirdi. Bigün sonrasında aracı bana teslim etti. Aracı aldım 1 hafta sonrasında debriyaj gene aynısı oldu. Kendi dostum olan ustama götürdüm. Probleminin debriyaj teli üstünde olan debriyaj yükseklik ayarlamaya yaran plastik somundan kaynaklandığını söylemiş oldu. Plastik somun çatlamış ve debriyajı vites geçişi için ayırması gerekirken geriye doğru sıyırmıştı. Böylelikle baskı balata geriye çekilmediği için viteste geçmiyordu. 10 liralık parça değişti ve problem ortadan kalktı. Bana da boştan yere baskı balatayı değişiklik yapmak kaldı.
Her usta böyledir demiyorum fakat eğer sizin anlamadığınızı düşünürlerse vay halinize  diyorum.
arabacı avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.