Aracımızın motorunda çalmış olduğu süre süresince devamlı bir yanma meydana gelir. Motorun sıcaklığı 400 dereceyi geçer. Sadece araçlarda motoru soğutmak için su kullanılır.
Aracımızın motoru ilk çalıştığında termostat kapalı bir vaziyettedir. Motor 90 derecelik sıcaklığa gelene kadarda, termostat açılmaz. Bu sayede aracımızın motoru acele ısınır. Motor içindeki su 90 dereceye geldiği anda termostat açılır ve içindeki sıvı soğutulmak suretiyle radyatöre gönderilir. Radyatör fanı yardımıyla su soğutularak, devirdaim pompası vasıtasıyla tekrardan motora gönderilir.
Aracımızın motorunu soğutmak için antifriz kullanılmaktadır. Antifiriz, düzgüsel musluk suyuna nazaran daha geç donar, daha geç kaynar. Bu sebeple araçlarımızda kış aylarında %90 antifriz, %10 düzgüsel kireçsiz su, yazları ise %50 antifriz, %50 kireçsiz su kullanılmalıdır.
Aracınızın radyatöründe soğutma suyu olarak musluk suyu kullanmak fazlaca tehlikelidir. Ülkemizdeki çeşme suları fazlaca aşırı kireçlidir. Motora konulmuş olan çeşme suyu, aracınızın her yerinde dolanacağından, çeşme suyu kullanmanız durumunda geçmiş olduğu her yerde kireç kalıntıları bırakacaktır. Devamlı musluk suyu kullanılınca, zaman içinde bu suyun geçmiş olduğu dar hortumlar kireç sebebiyle tıkanacaktır. Ek olarak aracımızı ısıtmak için kalorifer peteğinden de aynı su geçmektedir. Kireç kalıntıları sebebiyle kalorifer peteği tıkanabilir ve kışın aracınızı ısıtmaz. Kalorifer peteğinin değiştirilmesi için aracın göğsünün tamamen sökülmesi gerekmektedir. Bu da fazlaca maliyetli ve vakit alan bir işlemdir.
Düzgüsel musluk suyunun kaynama noktası 100° derecedir. Günümüzdeki araçların termostatları 90° dereceye ayarlıdır. Kısaca suyun kaynama noktasına fazlaca yakın bir yerdedir. Bir tek musluk suyu kullanmanız durumunda, aracın soğutma sistemi içinde yoğun bir buğu basıncı olacaktır. Bu tazyik, radyatör hortumlarını devamlı baskı altında meblağ. Hortumlar buharın basıncıyla kısa süre içinde yıpranır ve delinir. Bu durumda aracınızda soğutma suyu sızıntısı olacaktır. Aracımızın radyatörü fazlaca ince kanallardan oluşmaktadır. Musluk suyunda bulunan kireç ise bu kanalları tıkayarak radyatörün delinmesine niçin olabilir. Bu durumda radyatör peteğinden su kaçağı meydana gelebilir. Radyatör tamiri gerebilir hatta değişiklik yapmak zorunda bile kalabilirsiniz.
Vatanımızda pek fazlaca şehirde kışın hava sıcaklıkları eksi derecelere inmektedir. Düzgüsel içme suyunun donma noktası ise 0° derecedir. Aracınızın motorunda ve radyatöründe bulunabilecek düzgüsel içme suyu gece donacaktır. Sizde aracınızı çalıştırmak istediğinizde aracınızın motoru içinde bulunan su dondurulmuş olduğu için muhtemelen çalışmayacaktır. Zor bela çalıştırdığınızı farz edelim. Bu seferde hortumlara tıkanan buz parçaları, radyatör hortumlarından bir tanesini patlatabilir.
Kısacası aracımızın radyatöründe musluk suyu kullanmak yanlıştır. Yukarıda yazdığımız şeklinde mevsimlere nazaran antifriz su oranını doğru yaparak, aracımızın motor ömrünü uzatabiliriz.