Vasıta Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları

Vasıta Gösterge Paneli İşaretleri ve Anlamları

Gösterge paneli, çoğu zaman direksiyon simidinin arkasında bulunur. Bazı araçlarda, simgesel hale gelen ön açık oturum cam birleşimine yakındır, bazı markalar yalnız ön göğüslüğe ekran koyar, bazılarında ise ek olarak ön cama projeksiyon yardımıyla görüntü aktarılmaktadır. Gösterge paneli, vasıta ve vasıta şoförü yazı de gösterge panelini, panelde hangi bilgilerin bulunabileceğini, ve bu işaretlerin anlamlarını işlicez. Ancal geleneksel paneller ve çağıl paneller olarak 2 değişik anlatımdan ziyade, ağırlıklı geleneksel panelleri değerlendiricez ve ek olarak çağıl panellerin “+” larını belirticez.

Gösterge panelinde hangi bilgiler yer alır?

  • Hız göstergesi : aracın hızını belirtir. Devletimizde kullanılan hız birimi avrupa kullanımına ilişik km/h cinsindendir. ABD kıtasında kilometre yerine mil uzunluğu kabul görür ve mp/h kullanılır.
  • Motor devir saati : motorun rolantisini gösterir. Genel anlamda 1-2-3-4-5-6-7-8-9 olarak bulunur. Altında *1000 rpm olarak not olur, doğrusu devir 1000-2000-…. olarak dakikada dönüş sayısı olarak gösterilir. Devir ölçümünü ise krank miline bağlı volanın dönüşünü ölçen sensör yapar.
  • Yakıt göstergesi : arabanın yakıt deposunda kalan miktarı gösterir. Yol bilgisayarı bu sensör yardımıyla kalan menzil hakkında çıkarım yapar. Elektrikli araçlarda ise bunun yerini batarya doluluğe kwh biriminde yer alabilir. Batarya doluluğu pil takımının çıkış amperi ile belirlenebilir.
  • Hararet göstergesi : motorun sıcaklığını gösterir. Genel anlamda 50-130 °c aşama arasındadır. Motor sıcaklığı 90 dereceyi açmış olduğu süre motor hararet yapmış anlama gelir. Yeni çalışan aracın hararet göstergesi 50 derecenin üstünde olur ve motor çalıştıkça ısınır, ibre 90 dereceye yaklaşır.
  • Aracın kilometresi ve manuel olarak sıfırlanabilen bir kilometre ölçer de mevcuttur. 2000 li yıllarda bu göstergeler yol bilgisayarı ekranında gösterilmeye başlanmıştır.
  • Yol bilgisayarı ekranı : masizi oldukça eskiye dayanmamasına karşın günümüz otomobillerinin çoğunda mevcuttur. yakıt tüketimi, averaj yakıt tüketimi, anlık hız, averaj hız, alınan yol, hava sıcaklığı, djital saat, tarih vs… bilgiler mevcuttur.

Yeni teknolojik otomobillerde, hayalet ekran şeklinde ismilerin verildiği tüm göstergelerle birleşik hareket edebilen bir teknoloji bulunmaktadır. Aracın yolda giderken ultrason cihazlarıyla,  radar, lazer sensöriyle önünü arkasını takip ederek öteki araçlarla mesafelerini ve yoldaki dizilimlerini gösteren bir simülasyon olabilmektedir. Ayrıyetten entegre navigasyon da olabilmektedir.

Panelde kısa mesafeli yolları ölçmede kullanılan kilometre ibresini sıfırlama tuşu, her araçta gösterge panelinin alt kısmında yer alır.

Ön cama yansıtılan HUD (head-up-display) teknolojisi de bir gösterge ekranıdır. Aracı kullanan şoförün alışkanlıklarıyla orantılı şekilde faydalıdır. Fakat maliyeti sebebiyle pek rağbet görmeyen bir teknolojidir.

Yeni nesil bir kaç model araçta ise gösterge ekranı yerleştirilmemiş ve sade-doğal görüntü oluşturularak gösterge ekranındaki bilgiler göğüslüğün ortasında oldukça amaçlı kullanılan ekran da yer almıştır. Geleceğin tasarım dilinde bir çok aracın bu konsepte geçeceği düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın