Günümüzde vasıta teknolojilerinin gelişmesiyle beraber değişik çeşit bir sürü vasıta motoru üretilmeye başlandı. Her geçen gün daha kuvvetli, daha ekonomik ve daha verimli motorlar üretiliyor. Bununla beraber yeni üretilen motorların bir çok çevre dostu olarak çıkıyor. Bu motorların yanında geçmişten günümüze gelen performanslı ve verimli motorlar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de TDI motordur. Gelin beraber bu motor tipini inceleyelim.
TDI Motor Nedir?
Volkswagen’in üretmiş olduğu TDI motor tipi yakıt türü dizel olan motordur. Bu motorun bir öteki adı enjeksiyonlu turbo dizel motor olarak da adlandırılır. Motora giren yakıtın içindeki enerjinin büyük kısmını hareket enerjisine çevirir. Bundan dolayı mühendislik harikası diyebiliriz. TDI motor şu zamana kadar çıkmış otomobillerde minimum 2 en fazla 12 silindire haiz motorlardır. TDI ibaresinin açılımı Turbocharge Direct Injection baş harflerinden birleşmesiyle olmuştur. Kısacası bu motoru en verimli ve en uzun ömürlü kullanmak için kullanılan yakıtın kaliteli olması gerekmektedir. TDI motor yakıtı direkt motora püskürtme yöntemiyle çalışır.
TDI motor tipi, VAG grubu adında olan araçlarda kullanılır. Bu motor tipini söylediğimiz şeklinde Volkswagen markası üretiyor. Bugün VAG grubu olarak adlandırılan öteki markaların da dahil olduğu geniş bir otomobil grubu tarafınca kullanılmaktadır. Bununla beraber turbo şarj beslemeli bu motorlar dizel araçlarda yer almıştır. Oldukça dayanıklı olan bu motorlar bununla birlikte yakıt cimrisi olarak da bilinirler.
Sessiz Çalışan Bir Sistem
TDI motorlar Common Rail Dizel Enjeksiyona sistemine haizdir. Yenilenen teknolojisi ile yüksek tazyik verirken bununla birlikte sessiz çalışan bir sistemdir. Bu sistemde yakıt tek bir yüksek tazyik pompası tarafınca kanallara iletilir. Kanallarda bulunan yüksek basınçlı dizel yakıt, elektronik motor yardımıyla sıradaki silindirlere piezo adında olan enjektörlere püskürtülür.
Bilinmiş olduğu suretiyle dizel motorlarda ısıtma bujisi haricinde buji bulunmadığı için bu sistem adeta buji görevi görüyor. Böylece TDI motorlardaki Common Rail Dizel sistemi yüksek sıcaklıktaki sıkışmış havaya düşük oranda yakıt göndererek tekrardan patlama gerçekleştirir. Bu düşük patlamalar motorun daha sessiz çalışmasına olanak sağlar. Bu işlemin peşinden gerçekleşecek enjeksiyon, yanma zamanı geçtikten sonrasında silindirde bulunan egzoz gazına yapılır. Ondan sonra yanmamış gazların yanması sağlanarak aracın emisyon değerleri aşağılara çekilir.
Bahsettiğimiz suretiyle TDI motorlar adeta mühendislik harikasıdır. Bunun sebebi esnek, verimli ve kuvvetli olmasıdır. Volkswagen markasının üretmiş olduğu bu motor tipinde değişken geometriye haiz bir egzoz turbo şarjı bulunmaktadır. Bununla beraber bu sistemin amacı düşük devirlerden itibaren yüksek verim alınabilmesidir. TDI motorlarda düşük devirlerde egzoz gazı çıkışı yavaştır. Bu yüzden turbo türbinini harekete geçirmek için elektronik kontrollü kanatçıklar mevcuttur. Bu kanatçıklar havanın geçiş yolunu daraltır. Geçiş yolu daralan havanın debisi artar. Hızlanan hava türbini döndürecek momenti elde eder.
Bu motorlarda bulunan bir öteki sistem “Wastegate” adında olan sistemdir. Wastegate sistemi yüksek devirlerde aşırı süratli dönen turbo türbini zarar görmemesi için kullanılır. Üstelik bu sistemin yanında vites değişimlerinde turbo türbininin hızını kaybetmemesi için bir kaçış valfi de yer almıştır.
Kronik Problemler
TDI motorun kronik sorunları web üstünde oldukça araştırılıyor. İşte bunlardan birkaçı
Enjektör arızası
Yağ yakma
Katalitik Konvektör
Map Sensörü Arızası
EGR Valfi Arızası
Vasıta bakımlı değil ise turbo kronik problemler arasındadır.
Sıfır Km Volkswagen Fiyat Sıralaması