Airbag (Hava Yastığı) Nedir? Hakkında Bilmeniz Gerekenler?

Airbag Türkçe adı ile hava yastığı, günümüzde kullanılan neredeyse her araçta bulunur ve gerektiği zamanlarda yaşam kurtarma potansiyeli en yüksek güvenlik donanımıdır. Araçların çarpışma esnasında hava yada gaz dolarak şişerek güvenlik kemeri ile yolcunun güvenliğini elde eden sistemdir. Çarpışma esnasında 100 ila 220 milisaniye benzer biçimde kısa bir sürede açılarak insan yaşamını kurtararak oluşacak hasarları minimuma indirir.
Hava Yastığı Ne İşe Yarar?
Hava yastığı temel olarak, kaza anında yolcunun ya da sürücünün sert bir darbe almasını absorbe ederek ölümlü kaza olasılığını düşürmek suretiyle tasarlanmıştır. Boyun kırılması ya da baş bölgesine alınabilecek ağır darbeleri sönümleyerek, kazanın sertliğini azaltmayı hedefler. Elbet vakit içinde güvenlik mevzusundaki gelişmeler ile hava yastıkları mevzusunda gelişmeler ve çeşitlilik meydana gelmiştir.
Airbag Çeşitleri Nedir?

Hava yastıklarının geçmişine bakacak olursak, bundan 10 yıl öncesine kadar yalnız bir kaç çeşit hava yastığı çeşidi varken, günümüzde yalnız bir otomobilde bu sayı 10 değişik hava yastığını içerebiliyor. Bu sebeple satın alacağınız otomobilin Airbag sisteminin son güncellemeler ile beraber otomobilde mevcut olduğundan güvenilir olun. Ek olarak yeni bir otomobil almaya karar verdiğinizde, güvenlik önceliklerinizi belirlemeye destek olarak Airbag listesini sizler için derledik.
Ön Hava Yastıkları 

1998 yılından itibaren tüm binek otomobillerde bulunan standart donanımlardır. Ön hava yastıkları, direksiyon simidine konumlandırılmıştır. Hava yastığı aniden oldukça yüksek tazyik uyguladığı için çocuklar için tehlikeli olabilir. Ek olarak 12 yaşından ufak evlatların ön koltukta otururken, hava yastığının açılmasını önleyen ağırlık sensörü vardır. Bu yüzden 12 yaşından ufak evlatların arka koltukta oturması zorunludur.
Yan Hava Yastıkları

Birçok binek araçta bulunan yan hava yastıkları, yan taraftan gelen darbeler için yolcuları korur. Bu hava yastıklarının iki ana tipi vardır; yan beden ve perde. Beden hava yastığı, çoğu zaman yan taraftadır ve gövdeyi korumak için kapı ile sürücü içinde şişer. Perde hava yastığı ise tavanda bulunur ve yolcuların kafasını korumak için tavanda perde şeklinde açılır.
Diz Hava Yastıkları

Direksiyon simidinin altında konumlandırılan diz hava yastıkları, ön koltukta oturan yolcuların çarpışma anında açılarak, diz kapaklarının sert bir halde çarpmalarını önler.
Şişme Güvenlik Kemerleri

Yalnızca belirli modellerde bulunan şişme güvenlik kemerleri, hava yastığı olarak konumlandırılmış olsada, hava yastığı değildir. Fakat çarpışma esnasında şişerek kazanın şiddetinin daha geniş bir alana yayılmasını sağlar. Bununla beraber sertlik tek bir bölgede yoğunlaşmadığı için daha azca sarsıcıdır.
Hava Yastıkları {Nasıl} Çalışır?

Hava yastığı sistemi, sürüş esnasında bir darbe söz mevzusu olduğunda devreye girer. Darbe esnasında oluşan ani hız değişimini elektronik devreleri etkinleştirerek kimyasal reaksiyonları oluşturuyor. Tepki esnasında gaz ya da hava ile beraber dolup, şişerek vasıta içindeki yolcuların bilhassa dirimsel noktaları boyun ve baş bölgelerini koruyarak darbe sertliğini azaltır.

Vasıta darbeye maruz kalmış olduğu sırada ani bir halde hız kaybeder.
Elektrik sensörleri ani hız değişimini farkına varır.
Hava yastığı, aracın şiddetli bir kuvvetle karşılaştığını ivme ölçerle darbe derecesini ölçerek, nitrojen ve argon gazi ile şişer.
Darbenin ortalama 100 ila 220 milisaniye sonrasında tamamen şişer.
Çarpışma sonrasında içerideki gaz delikler vasıtasıyla tamamen boşalır.

Hangi Durumlarda Çalışır? Hangi Durumlarda Çalışmaz?
Hava yastığının emek harcaması için bilhassa belli bir hız limiti vardır. Otomobilinizde bu sisteme bağlı olarak çalışan sensörler çeşitli kalibrasyonlar ile sistemize edilmiştir. Otomobilinizde hava yastıklarının patlaması için herhangi bir ayar yapmanız gerekmez. Sadece yolcu hava yastığı için aktif-pasif konum seçimi yapabilirsiniz.

Hava yastığı;

Hafifçe şiddetli çarpışmalarda,
Vasıta devrildiğinde,
Vasıta takla atarsa,

açılmaz.
Otomobilinizin anahtarı ile çalıştırabileceğiniz bir kilit mekanizması vardır. Yalnız seyahat ettiğiniz vakit yada bebek otomobili koyduğunuz vakit yolcu hava yastığınızı kapatma alternatifiniz vardır.
Mühim noktalardan birisi hava yastığının emek vermemesi durumudur. Bu oldukca ufak küçük bir ihtimal bile olsa yaşanabilen bir durumdur.
Hava yastığı içinde bulunan kimyasal gazların kullanım ömrü olabilir, bununla beraber sensörlerin de emek vermemesi durumu düşük küçük bir ihtimal olsa da vardır.
Bu durumun önüne geçmek adına bilhassa ikinci el bir otomobil satın alırken kesinlikle dikkat ediniz. Hava yastığı kontrolleri oldukça önemlidir. Fena niyet kullanımı ile hava yastığı mevzusunda problemler meydana gelebilir. Sıfır otomobillerde neredeyse olanaksız olan bu durum ikinci el araçlarda daha sık meydana gelir.
Hava Yastığı ve Güvenlik Kemerleri İlişkisi

Birbiri ile mutlak bütünlük içinde çalışan bu iki güvenlik donanımı, bağıntılı olarak iş görür. Güvenlik kemeri tokasında sensörler vardır. Bu hava yastığını etken eden bir sistem ile entegre olarak çalışır. Ve unutmayınız ki güvenlik kemeri olmadan hava yastığı, hava yastığı olmadan güvenlik kemeri sizi kurtaramaz.
Otomobile bindiğiniz anda ister yolcu olun ister sürücü yada arka koltuklardaki yolculardan biri, kesinlikle güvenlik kemerinizi bağlamak ilk yapacağınız fiil olsun.
Hava Yatığının Bileşenleri
Çanta: İnce naylondan üretilmiş, direksiyon simidi içinde istenilen konumda katlanarak konumlandırılır.
Sensör: Çarpışma esnasında hava yastığının şişmesi için sinyal gönderir.
Şişme Sistemi: Bu sistem torbanın şişme sisteminin görevini yerine getirmesini sağlar. Ek olarak nitrojen üreterek, Airbag torbasının şişmesini sağlar.
Arabamda Arızalı Hava Yastığı Bulunduğunu {Nasıl} Anlarım?

Aracınızın, Airbag sistemi dahilindeki arızayı tespit edebilmek için çeşitli yollar vardır. Ilk olarak aracınızda hava yastığı ışığı var ise ve yanıyorsa, hava yastıklarının arızalı ve bakıma gereksinim duyduğunu gösterir. Ek olarak eğer gösterge yanıyorsa en iyi seçenek yetkili servise göstererek ustalaşmış yardım almak yararlı olacaktır.
Ek olarak parçalar eğitimli ve uzmanlarla orijinal yedeğiyle değiştirilmiş olduğu takdirde detaylı tramer dökümünü izleyerek hangi parçanın daha ilkin değiştiğini görebilirsiniz. Bir öteki dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan nokta ise; hava yastığının değiştirilmesi yerine onarılması, kaza anında çalışmama benzer biçimde oldukca mühim bir soruna sebep olabilir.
Hava Yastığı Patlayan Vasıta Pert Olur Mu?
Evet. Hava yastığı açan bir vasıta, ağır hasarlı olarak nitelendirilir. Aynı şekilde kasko da yapılması mümkün olmuyor. Onarım edilip kullanılan bir pert vasıta için ihtimaller içinde kaza durumunda harcamalar kullanıcı tarafınca ödeniyor.
Airbag Lambası Niçin Yanar?

Bir yanıt yazın