İçindekiler
Otomobilden Yanık Kokusu Niçin Gelir Çözümü Nedir ?
Aracınızda seyir halindeyken bir yanık kokusu alıyorsanız bunun birden oldukça sebebi olabilir. İşte yanık kokusuna niçin olabilecek şeyler.
Aracınızdan bir yanık kokusu geliyorsa bunu ne olursa olsun ciddiye almalısınız. Aracınızı kullanırken gelen yanık kokusu iyi değildir. Aracınızda bir yanık kokusu hissetmeniz durumunda size destek olabilmek amacıyla bu yazı hazırlanmıştır.
Yanık kokusunun olası sebepleri bir oldukça şey olabilir. Aslına bakarsak yanık kokusunun türüde nedenlerini anlamanıza yarar elde edecektir. Örnek olarak yanık lastik kokusu, yada bir kağıt yanığı şeklinde mi kokuyor ilk olarak bunu ayırt etmelisiniz.
Aracınızdan bir yanık kokusu geliyorsa, derhal uygun bir yere çekip motorun birazcık ısısının düşmesini bekleyin. Kaputun aniden açılmasıyla içeriye dolacak oksijen alev olmasına sebep olabilir. Bu yüzden ne olursa olsun birazcık bekleyin. Aracı stop ettikten sonrasında, ısınamayacağına gore artık meydana getirecek bir şey yoktur. Yanacak şey çoktan yanmıştır. Bu sebeple bir 10 dakika kadar bekleyin.
1- Gevşek kauçuk hortum
Aracımızın motor kısmında pek oldukça kauçuk hortum bulunur. Aracımız devamlı hareket etmiş olduğu için titreşim halindedir. Bu hortumlarda titreşimlerin verdiği hareketle, pimlerinden yada kelepçelerinden gevşeyebilir. Gevşeyen hortum yerinden çıkarak motorun sıcak bölgeleriyle temas edebilir. Bu sebeple ilk olarak hortumları deneyin.
2- Yağ kaçakları
Aracımızın motorundan, direksiyon hidroliğine kadar pek oldukça yerinde yağ vardır. Keçelerden yada eskimiş bir contadan sızan yağ motorun sıcak kısmıyla (egzoz manifoldu) şeklinde bir yerle temas ederse, yanık kauçuk kokusuna niçin olur.
Eğer bu durum uzun seyahat esnasında başınıza geldiyse, geçici bir tedbir olarak yağı ıslak bir bez yardımıyla silebilirsiniz. Seyahatinizi tamamlamanız için bu kafi olacaktır.
Sadece yolculuğun sonunda sızdıran conta yada keçenin ne olursa olsun değiştirilmesi gerekir. Ek olarak yağ kaçaklarına tedbir almak, motorunuzun ömrü içinde oldukça önemlidir.
3- Klima kompresörünün ısınması
Otomobillerde klima, ana motor bloğuna bitişik olarak, kaputun altında bulunur. Klima kompresörü enerjisini motordan alır. Standart bir otomobil kliması, soğutucu gaz yardımıyla çalışır.
Klima kompresörü çalışırken yağlama maddesi görevi gören bir kaç fonksiyona gereksinim duyar. Klima yağı azaldıkça daha azca yağlama olur. Kompresör daha sıcak çalışmaya başlayabilir.
Bu durum yanmış kauçuk kokusuna neden olur. Bundan kaçınmanın en iyi yolu klima bakımını tertipli olarak yaptırmanızdır.
4- Elektrik arızası
Günümüzde arabaların her tarafınca sensörler bulunmaktadır. Bir otomobilde ne kadar oldukça özellik var ise, o denli oldukça elektrik kablosu var anlamına gelir. Aracımızın motorunda sensörlere, farlara, otomobil sigorta kutusuna giden onlarca kablo bulunmaktadır.
Yol titreşimleri sebebiyle yerinden çıkan bir kablo motorun sıcak bölümüyle temas edebilir. Bu da yanık lastik kokusuna niçin olur.
Ek olarak vasıta çalıştırılırken bazı topraklama kablolarına (şase kablosu) gereksinim duyar. Bu kablolarda meydana gelebilecek bir yıpranma, soyulma yada kısmi kopma durumunda, kablo gelen elektrik yükünü kaldıramaz ve aşırı derecede ısınır. Bu durumda kablonun üstündeki plastik sargı eriyerek yanar. Bu da ciddi bir koku çıkmasına niçin olur.
5- Radyatör Sızıntısı
Aracınızın motoru emek verme esnasında hareket yapmamak için soğutucu sıvı (antifriz) kullanır. Bunu esasen hepimiz biliyor. Sadece burada anlatmak istediğim şey hakiki bir antifriz suyu yanan lastik şeklinde kokar.
Aracımızda radyatör hortumu sızıntısı yada radyatörün kendisinden gelen bir sızıntı sebebiyle, antifriz suyu motorun sıcak bölgelerine temas eder. Bu temas ile yanan sıvı, yanmış lastik şeklinde bir koku salar. Radyatörün su kaçırıp kaçırmadığını motorunuz sıcakken görebilirsiniz. Soğuk motor radyatöre tazyik yapmayacağı için tazyik olmayabilir.
6- Çöp
Yazımızın bu kısmına kadar hep motor, kısmında yanlış gidebilecek şeylere baktık. Sadece buralarda bir aksilik olmamasına karşın aracınızdan yanık kokusu geliyorsa bu dış faktörlerden de olabilir.
Aracımızın egzoz kenarlarına sürüş esnasında kimi zaman yoldaki pet şişe, naylon poşet şeklinde şeyler sıkışabilir. Isınan egzoz sebebiyle bu maddeler çabucak erir ve yanmış plastik kokusu ortaya çıkar.
Aracınızı çöp üstünde sürmekten kaçının. Ek olarak arada sırada başta egzoz askısı olmak suretiyle aracınızın altını deneyin. Yabancı maddeleri paklayın.
7-Hasarlı kayışlar
Aracımızın motoru çalışabilmek içinden birden fazla tahrik kayışına gereksinim duyar. Klima kayışı, hava pompası, yağ pompası, alternatör kayışları olabilir.
Bu kayışlardan aracımızın motoruna entegre bir halde oldukça süratli devirle dönerler. Herhangi birisi hafifçe bir yırtılmada, sürtünmenin verdiği ısınmayla eriyip yanık kokusu salmaya adım atar. Yıpranmış bir kayışa çoğu zaman gıcırtılı bir ses birlikte rol alır. Bu sebeple ayırt edilmesi oldukça kolaydır.