Ortalama 20 yıldan bu yana üretilen neredeyse her otomobilde artık manuel değil, elektrikli camlar kullanılmaktadır.
Eski araçların içinde bulunan kolay bir kriko düzeneği yardımıyla camlar çevirmeli olarak manuel olarak indirilip kaldırılıyordu. Sadece teknoloji geliştikçe insanların yaşamı daha da kolaylaşmaya başladı. Bir düğme vasıtası ile kolayca camlar indirilip kaldırılabiliyor. Biz buna otomatik cam diyoruz. Otomatik camlar temelde, manuel camlarla aynıdır. Sadece camları indirip kaldırmak için kas gücüne değil, bir motor enerjisini kullanırlar. Düğmeye bastığınız anda düzelteç denilen bir motor camları indirip kaldırır. Arıza yapmış olduğu durumlarda tamiri oldukça kolaydır.
Aracınızın otomatik camları çalışmıyor ise ilk olarak sigorta kutusundaki sigortaları denetim etmeniz gerekiyor. Bir çok süre sorunların büyük kısmı sigorta fişinden kaynaklanıyor. Sigortalar sağlam görünüyorsa paneldeki kabloları denetim etmeniz gerekir. Zaman içinde bu kablolarda oluşan paslanma ve kısa dönem otomatik cam motorunun çalışmasını engelliyor. Düğmeye bastığınız anda cam motorunun uğultu sesi geliyor, sadece camlar hareket etmiyorsa, elektrikli cam regülatörü arızası olması muhtemeldir. Sadece motorun sağlam olduğundan güvenli olmanız gerekir. Ek olarak cam açma kapama düğmeleri oldukca sık kullanıldığı için zaman içinde devreyi tamamlama işlevini yitirirler. Bu durumlarda siz düğmeye basmanıza karşın, cam motoruna elektrik gitmez. Bu şekilde camlarınız hareket etmez hale gelir.
Otomatik Camların Çalışmama Sebepleri ve Tamiri
1- Cam düğmesi arızası: Cam düğmesi kolay bozulabilen bir yapıya haizdir. Devamlı üstüne baskı uygulanmış olduğu için içindeki yay zaman içinde kırılabilir. Arıza yapması durumunda cam düğmesinin değiştirilmesi en kolay yoldur. Averaj bir arabanın (Focus, Astra, Golf, Corolla, Civic) cam düğmesi tutarları 30 ile 50 lira arasındadır. Cam açma sorunlarının bir bir çok cam düğmesinden doğar.
2- Cam açma sigortasının atması: En oldukca karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Sigorta kutusunun içinde bu sigortanın derhal üstünde cam işareti bulunur. Bu sigortayı değiştirmeniz probleminin hallolmasına kafi olabilir.
3- Cam açma motorunun yanması: Cam açma motoru yandığı süre yapılması ihtiyaç duyulan tek şey motoru değiştirmektedir. Averaj bir cam motorunun fiyatı 250 TL civarındadır. Motoru aldıktan sonrasında kendinizde değiştirebilirsiniz. Sadece işi bilen birisine yaptırmak, öteki parçalara zarar vermemek adına önemlidir.
4- Cam açma motoruna gelen kablolarda kısa dönem ve kopma benzer biçimde problemler : Kablolar ince bakır bir yapıya haizdir. Zaman içinde aşınırlar ve elektrik akımını iletemezler. Bu durumda cam açma motoruna elektrik gidemeyeceği için aracınızın camları da açılamaz. Bu kabloları denetim etmekte yarar var. Ek olarak bir denetim kalemi yardımıyla kablolardan elektrik geldiği denetim edilmelidir.
Arabanın Kapısını Sökmek
Aracımızın kapısının içinde cam açma motoru ve cam indirip kaldırma makası bulunur. Bunlardan herhangi birisi arıza yapmış olduğu süre kapı döşmesini sökmek gereklidir. Kapı döşemesi ile kapı sacı içinde bir kaç vida vardır. Sadece arada oldukça kırılgan bir naylon örtü vardır. Bunu yırtmamak gerekir. Bu sebeple işinin ustası birine söktürmenizde yarar vardır.