Otomatik Şanzıman Çeşitleri Nedir? En İyi Otomatik Şanzıman Hangisi?

Şanzıman, bir arabanın hareket edebilmesi için en mühim parçalardan biridir. Dişlerden oluşur ve bu işlevi otomatikman gerçekleştiren şanzımanlara ise otomatik şanzıman denir. Sürücünün işini oldukça kolaylaştıran bir işlevdir. Geçmişte lüks olarak görülen otomatik vitesli araçlar, artan trafik problemleri yardımıyla günümüzde fazlaca fazla popüler hale geldi. Trafik probleminin en fazla olduğu ülkelerden önde gelen Türkiye’de satışları neredeyse düz vitesli araçlar ile aynı bantta seyrediyor. Otomatik vites vasıta almak isteyen kullanıcılar tarafınca en fazlaca sorulan sorulardan biri ise “En iyi otomatik şanzıman hangisi?” oluyor. Otomatik şanzıman çeşitlerini ve farklarını sizler için derledik.

Otomatik Şanzıman Çeşitleri Nedir?
Günümüzde neredeyse tüm otomobil üreticileri otomatik vites otomobil üretmektedir ve bu şanzımanlar için büyük bütçeler harcamaktadır. Otomatik şanzımanlarında bir fazlaca çeşidi vardır. Tam otomatik vites, tek kavramalı otomatik, çift kavramalı otomatik ve CVT otomatik olmak suretiyle 4’e ayrılıyor.
Tam Otomatik

Manuel şanzımanlı araçlarda aracın yük ve yol durumuna uygun olarak kendiliğinden vites değiştiren sistemdir. Öteki otomatik şanzıman çeşitleri benzer biçimde debriyaj pedalına gerek kalmadan kullanmak mümkün. Vites geçişleri otomatik şanzıman beyni yardımıyla yapılmaktadır. Otomatik şanzıman beyninden gelen komutlar yardımıyla hidrolik vites geçişlerini sağlar.
Tek Kavramalı Otomatik

Tek kavramalı otomatik şanzıman, günümüzde yaygın olarak bir fazlaca marka tarafınca kullanılır. Bu otomatik şanzıman çeşidi de otomatikman bizim yerimize vites değiştirir. Yakıt tasarrufu olarak güzel sonuçlar elde etse de her markanın parametresine nazaran değişim gösterir. Tüm vites kutuları yarı otomatik seçeneği sunsa da bu vites kutusunda bir manuel şanzıman olduğundan direkt yarı otomatikman karşımıza çıkıyor. Fakat negatif özelliklerine bakıldığında birazcık sarsıntılı ve yavaş vites değiştirdiğine dair şikayetler mevcut. Bununla beraber manuel şanzımanlı araçlar benzer biçimde kullanıma bağlı olarak kavrama değişimi gerekebilir.
Çift Kavramalı Otomatik (DGS)

DGS şanzıman, çift kavramalı şanzıman türüdür. Vitesleri öteki dişli şanzımanlardan daha süratli olarak değiştiriyor. Bu sayede seri vites geçişi sunar. Öteki şanzıman çeşitlerine nazaran ise daha çok güç ve denetim sağlar. Fakat her şanzımanda olduğu benzer biçimde bazı problemler mevcut. Bunlardan en yaygın olanı yokuşlarda geri kaçırdığına dair. Bu yüzden DGS şanzımanlı araçlarda yokuş kalkış desteği zorunludur.
CVT Şanzıman

Devamlı değişken transmisyon anlamına gelen CVT şanzımanlar, daha azca yakıt tüketimi ve daha kuvvetli performans üretmek suretiyle tasarlanmıştır. Öteki otomatik şanzımanlardan değişik olarak tork konvertörü kullanır. Ek olarak bu şanzımanlarda vites dişlisi ve senkromec vb. benzer biçimde parçalar yerine planet dişlisi yardımıyla geri vites işlemi sağlanır. Vites kolu yardımıyla vites değişikliklerini denetim ediyor. D ve S olmak suretiyle iki değişik sürüş modu vardır. Süratli ve keskin sürüş modu için S, düzgüsel ve rahat sürüş için D sürüş modu kullanılır. Fakat kademeler vasıta marka ve modeline nazaran değişim gösterir.
En İyi Otomatik Şanzıman Hangisi?
Netice olarak, tam otomatik vitesli araçlar yüksek yakıt tüketimi sunuyor. Tek kavramalı otomatik vitesler ise daha azca yakıt tüketimi sağlamasının yanında düşük konfor sunuyor. DGS ve CVT şanzımanlarda ise daha iyi sonuçlar sunmasına rağmen maliyeti daha yüksek. Size nazaran en iyi otomatik şanzımanı seçip kararınızı vermelisiniz.
Tarafınızı Seçin: Otomatik Vites VS Düz Vites
Arabam Kaç Para?

Bir cevap yazın