Opel İnsignia 1.6 Dizel nasıl bir araba ?

Opel İnsignia 1.6 Dizel nasıl bir araba ?

Türkiye’deki yüksek motorlu taşıtlar vergileri sebebiyle 1.600 cc araçlara ilgi büyük. Son yıllarda 1.6 dizel otomatik kombinasyonu ise oldukça revaçta. Bu kombinasyonu birçok marka tercih edip başarıya ulaşmış satış grafiklerine ulaşırken, alman otomotiv markası Opel bu kombinasyona uzun süre ürün gamında yer vermemişti. Bu eksikliğin Opel’in satış grafiklerine negatif yansıması olmuştu. Opel rakiplerinin peşinde daha çok kalmamak için hamlede bulunmuş oldu. 1.6 dizel otomatik kombinasyonunu D segmentindeki modeli İnsignia’ya ekledi. İnsignia rakiplerine nazaran daha uygun fiyatlı bir vasıta. Birçok dizel+otomatik kombinasyonlu rakibi vasıta alımı için gün verirken, birçok bayi de İnsignia bulunabiliyor. Vasıta, Editon, Editon Elegance, Business, Cosmo, Sport ve OPC donanım alternatifleriyle alınabiliyor.

Opel İnsignia 1.6 Dizel  Tasarım/İç Mekan:

İnsignia, segmentinde spor tasarım karakterine haiz bir vasıta. 2014 senesinde geçirdiği makyaj operasyonuyla bilhassa de aracın arkası iki yana uzanan stop lambalarıyla daha olgun bir görünüme kavuştu. Ön görünümü ise yeni Led’li bi-xenon farları ve alçak eğimli sis farlarıyla beraber daha sportif ve agresif bir görünüme kavuştu. Bunların haricinde kapsamlı bir köktencilik değişiklik yaşanmadı. Aracın tasarımı coupe sedan olarak tanımlanabilir. Aracın iç mekanında da mühim değişimler yapılmadı. İç mekanda ki en büyük değişiklik devir saati göstergelerinde meydana geldi. Değişen, düğme kalabalığından kurtulan ve daha sadeleştirilen klima denetim ünitesinin yanı sıra, devir saati göstergeleri hayalet ekran diye tabir edilen dijital göstergelere dönüştürüldü. Manuel motor devir saati ve yakıt göstergesinin ortasında 8 inçlik bir renkli ekran içeriyor. Bu ekrandan yol detayları ve hız devir saati şeklinde detayları alabiliyorsunuz. Hayalet ekranın kontrası birazcık düşük olsa da çözünürlüğü oldukça kafi. Vasıta içinde müzik sistemi ve klima denetim düğmelerine erişim kolay. Yakınlık mesafesi iyi ayarlanmış. Klima denetim ünitesindeki tek dezavantaj, ısı derecesi ayarının artı eksi tuşlarının birazcık sert oluşu. Kullanıldıkça normale döneceğini düşünüyorum. İnsignia, dışarıdan bakıldığında büyük boyutları ve kaslı yapısıyla dikkat çekiyor. Model dışarıdaki heybetli görünümünü iç mekanın arka kısmına yansıtamıyor. Aracın ön bölümünde her hangi bir sorun yok iken, arka bölümde geniş bir iç mekan isteyenlerin beklentileri karşılanmayabilir. Arka koltuktaki diz mesafesi de kafi sadece, baş mesafesi kısıtlı bir yaşam alanı sunuyor. Bilhassa de uzun boylu yolculular bu durumdan hoşnut olmayacaktır. Bu tasarımsal problem aslen aracın spor sedan olmasından kaynaklı bir durum. İnsignia eşya gözleri sayısı bakımından da rakiplerinin peşinde kalıyor. Bu araçta sunroof bilhassa tercih edilmeli. Sunroof aracın minik tasarımlı camları ve arka baş mesafesinin yarattığı dar alanı bir nebze de olsa ferahlatıyor.

Opel İnsignia 1.6 Dizel Motor

İnsignia’nın 1.6 dizel motorunun kalbinde 136 beygir güç ve 320 tork yatıyor. Rakiplerinden kilogram olarak daha ağır olan vasıta (1626 kilogram), yüksek tork ve beygir yardımıyla beklenenden daha iyi iş çıkarıyor. 10.9 saniyelik 0-100 kıymeti ise bunun göstergesi. Yüksek tork bir tek performansa tesir etmiyor. Aracı daha rahat hareket ettirdiği için yakıtta da iktisat sağlıyor. İnsignia’nın şanzıman kısmında ise tam otomatik bir şanzıman kullanılmış. Birçok rakibi yarı otomatik çift kavramalı şanzıman tercih ederken, İnsignia tam otomatik şanzıman tercih etmiş. 6 ileri bu şanzıman bilhassa de performansı kullanımlarda bir DSG kadar süratli vites değiştirmezse de, alt devirlerdeki sarsıntısız vites değişimleriyle ve sorunsuzluğuyla beğenimi kazanıyor.

Opel İnsignia 1.6 Dizel Yalıtım:

D segment bir araçtaki en mühim unsurlardan biri de yalıtımın kalitesidir. Bu segementte vasıta alan tüketiciler bilhassa de yalıtımın iyi olmasına dikkat ediyorlar. Bu mevzuda İnsignia makyajsız modeline nazaran beğenimi kazanmıştır. Bilhassa de motor sesinde, yeni teknoloji motoruyla beraber mühim iyileştirmeler yapılmış. Alt devirlerde fazlaca azca duyulan motor sesi, bir tek yüksek devirlerde vites değiştirdiğiniz süre sesini duyuruyor.

Opel İnsignia 1.6 Dizel Yol Tutuş:

Kullandığım araçta opsiyonel olarak sunulan Flexride şasi denetim sistemi var. Bu donanım sürüş keyfine katkı sağlıyor. FlexRide Sistemi, en güvenli ve konforlu sürüşü sağlamak için Devamlı Süspansiyon Kontrolü (CDC) sistemi, 4 kanallı ABS, Elektronik Fren Gücü Dağılımı, Çekiş Kontrolü ve ESPPlus ile koordineli çalışıyor. FlexRide şasi sistemi, 2 değişik mod ile aracın sürüş karakterini değiştirebiliyor. Mesela, tour moduna aldığınız süre, vasıta normalden daha yumuşak bir karaktere bürünüyor. Gaz tepkileri daha yavaşlıyor ve süspansiyonlar yumuşak oluyor. Tour modunun farkı sert kasislerden ve çukurlardan geçerken hissediliyor. Bu mod bilhassa de kent içi kullanımlarda konfora mühim katkı sağlıyor. Sport modunu seçtiğiniz de ise vasıta agresif bir karaktere bürünüyor. Süspansiyonlar daha iyi yol tutuşu için direksiyon ile beraber sertleşiyor. Hız devir saati kırmızı renk oluyor ve gaz tepkileri normalden daha çok hassaslaşıyor. Şanzımanda daha yüksek devirlerde vites değiştirmeye başlıyor. Sport modda aracın dönemeç kabiliyeti oldukça artıyor. Yan yatmalar asla yaşanmıyor. İnsignia alacak ve sürüş keyfine ehemmiyet veren kullanıcılar bu aracı ne olursa olsun bu opsiyonel donanım seçeneğiyle almalılar.

Opel İnsignia 1.6 Dizel Güvenlik:

Opel Insignia, 2009 senesinde katılmış olduğu EuroNcap testinden 5 yıldızla ayrılmayı başardı. Çarpışma esnasında kabini sağlam kalan model sürücü ve yolcunun göğüs kafesi haricinde tüm uzuvlarına maksimum koruma sağlamış oldu. Taraftan vasıta çarpmalarında tüm uzuvları korumuş olan model, durağan(durgun) bariyer çarpmalarında ise göğüs kafesi haricinde tüm uzuvlara maksimum koruma sağlamış oldu. Arkadan çarpmalarda da boyun bölgesine maksimum koruma elde eden Opel Insignia çarpışma testlerinden 5 yıldız aldı. (NCAP)
İnsignia sürüşü zevkli bir vasıta. Tasarımı ile makyajsız modelinden daha çekici bir hale geldi. Selefine nazaran motor, yalıtım ve adaptif hız sabitleyici şeklinde özelliklerle teknoloji mevzusunda mühim mesafeler kat etti. Bilhassa de en büyük handikabı olan 1.6 dizel-otomatik kombinasyonu artık ürün gamına eklemesi, her bayi de vasıta bulunabilmesi ile birleşince tercih edilesi bir model haline geldi.

Bir cevap yazın