Motorlu araçların trafiğe çıkması için belirli dönemlerde vasıta muayenesinden geçmesi zorunludur. Araçların trafikte güvenle seyir etmeleri için aracın kusurları bu muayene sonucunda tespit edilir ve vasıta tipine bakılırsa muayeneye girme süreleri farklılık gösterir. Vasıta muayeneleri yardımıyla hem kendi hem de sizinle beraber gezi eden yolcuların can güvenliğini elde etmiş olmuş olursunuz. Fakat belirlenen tarihlerde vasıta muayenesi yaptırmadıysanız muayene geciktirme cezası ödemek zorunda kalırsınız.
Muayenesiz Vasıta Kullanma Cezası Ne Kadar?
Vasıta muayene süreniz geçmiş ve hala muayeneye girmemişseniz trafik ekiplerince aracınız tespit edilirse vasıta sahibine muayene ettirme cezası kesilecektir. Ceza sürücü belgesi sahibine değil vasıta sahibine yansır.
Muayene tarihiniz geçmiş olduğu halde trafiğe çıkarsanız 427 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 888 TL ödemek zorunda kalırsınız. Ek olarak aracınızı muayeneye götürmüşseniz ve vasıta kusurlu sayıldığı halde hala trafiğe çıkıyorsanız vasıta muayene cezası kesilecektir. Gene vasıta muayene cezasının da tutarı 888 TL‘dir.
Vasıta Muayene Cezası Nereye Ödenir?
Bilinmiş olduğu suretiyle vasıta muayenesine girmek için trafik cezalarınızı ödemeniz gerekir. Eğer muayenesiz vasıta kullanmanın cezası ödemeniz gerekiyorsa ilk olarak trafik cezalarını ödemeniz gerekiyor. Ödenmediği taktirde TÜVTÜRK üstünden buluşma almanız mümkün olmuyor. Trafik cezalarınızı ise bankalardan yada internet sayfası üstünden ödeyebiliyorsunuz.
Muayenesiz Vasıta Cezasına {Nasıl} İtiraz Edilir?
Eğer tarafınıza muayenesiz vasıta kullanma cezası kesildiyse öteki trafik cezalarında olduğu şeklinde aynı şekilde cezaya itiraz etme hakkınız vardır. İlk ilkin trafik cezası itiraz dilekçesi yazıp, dilekçeyi Barış Ceza Mahkemesine vermeniz gerekir. Fakat itiraz sonucunda eğer haksız bulunursanız cezayı faizi ile beraber ödemeniz gerekir. Bundan dolayı itiraz dilekçesini bir tek kesinlikle haklı olduğunuzu düşündüğünüzde yazmanız gerekir.
Vasıta Muayene Cezası {Nasıl} Hesaplanıyor?
Vasıta muayene süreniz geçtiğinde, muayene süresinin geçerlilik gününden itibaren gecikme tutarı alınır. Cezayı muayene tarihinin geçmiş olduğu her ay ve muayene tutarının %5’i kadar ödenir. Ek olarak muayene cezası hesaplanırken aracın cinsine ve muayeneye gireceği tarihe bakılır. TÜVTÜRK web sitesine girerek ceza miktarı hakkında informasyon alabilirsiniz. İlk olarak aracınızın cinsini seçtikten sonrasında muayene tarihini yazmanız gerekir. Peşinden son muayene geçerlilik tarihini girip “Sorgula” butonuna basmalısınız. Fakat bu bir tek TÜVTÜRK’e ödemeniz ihtiyaç duyulan muayene cezasıdır.
TÜVTÜRK Vasıta Muayene Ücretleri 2022
TÜVTÜRK Muayene Öncesinde Yapılması Gerekenler