2002 yılının yaz ayında Türkiye’de satışa sunulmaya başlandı. İlk satış sayıları, Renault çalışanlarını sevindirdi. Hatta 2003 senesinde Türkiye’nin en oldukca satılan aile otomobili ünvanını aldı. Yollarda yer almaya başladığı günlerde sedan, stationwagon, hatchback 5 kapılı ve 3 kapılı hatchback kasa tipleri ile satılmaya başlandı.
İçindekiler
Megane 2 nasıl bir arabadır ?
megane 2 nasıl bir arabadır ? Otomatik vitesli olanlarının 4 ileri bulunduğunu izah edelim. Pek oldukca motor seçeneği ile satılmaya başlanan Megane II’nin isterseniz gelin tek tek inceleyelim.
1.4 litre benzinli : 1.4 litre 16 valf, 80 beygir ve 120 Nm tork güç üreten bir motor. Megane 2’nin kasasına minik kaldığını söyleyebiliriz. Kent içinde ve yokuşlarda çekiş güçlüğü çekebilirsiniz. Ek olarak motor minik olduğu, yakıt sarfiyatı daha çok oluyor. Kent içinde 12, kent haricinde 9 litre civarında tüketiyor.
1.6 litre benzinli: 1.6 litre 16 valf,110 beygir ve 152 Nm tork güç üreten bir motor. Eğer benzinli bir megane 2 almak istiyorsanız bu hacimli motoru tercih etmelisiniz. Yakıt olarak kent içi 10 litre, kent dışı 7 litre tüketimi var.
1.5 DCİ dizel : Dizel motor teknolojisinde oldukca ileri olan Renault’un ilk DCİ motorlarını kullandığı modellerden bir tanesi Megane 2’dir. 80 Beygir, 185 Nm tork güç üretmektedir. Bu motor dizel olmasına karşın düşük beygir gücü sebebiyle size istediğiniz performansı sunamayabilir. 105 beygir güç üreten versiyonları sizin için daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.
2.0 litre benzinli : Eğer yüksek performans istiyorsanız tercih edebilirsiniz. 136 beygir, 191 Nm tork güç üretmektedir. Ek olarak 6 ileri şanzımanlı manuel vites seçeneği bu motor tipinde mevcut.
Megane 2 donanım paketleri
Tüm megane 2’lerde ABS, Klima, 2 hava yastığı ve ön cam otomatiğinin standart olduğu varsayarsak 2004 ile 2006 yılları aralığında Authentique, Sportway ve Dynamique donanım paketleri ile satılmıştır.
Authentique : En baz modelidir. Arka camları çevirmelidir, ön camları otomatik. ABS, analog klima vardır. Kaset çalar bulunmaktadır.
Sportway: Authentique paketine ek olarak, sis farları, hız sabitleyici ve cd çalar bulunuyor.
Dynamique: Sportway donanım paketine ek olarak sunroof, elektrikli aynalar, xenon farlar, dijital klima, 6’lı CD çalar, çelik jant benzer biçimde donanımlara sahipti.
2006 senesinde ise dynamique ve sportway donanım paketleri kaldırılarak yerine, extreme, expression, exception ve privilege donanım paketleri geldi.
Authentique : 2004 – 2006 yılları aralığında satılan Megane 2’ler ile aynı donanıma haizdir.
Extreme : Bir nevi sportway modelidir. Çelik jantlar ve boya korumalı tamponlar mevcuttur. Ek olarak 4 cam otomatiği, hız sabitleyici benzer biçimde özelliklere haizdir.
Expression: Dynamique modeli ile aynı donanıma haizdir. Sadece iç döşeme bej rengindedir.
Privilege: Üretilmiş en full donanım paketi olan Megane 2’dir, Yağmur ve far sensörü, lastik tazyik sensörü benzer biçimde pek oldukca sensör ile donatıldı. Mercekli xenon farları mevcuttur. Ek olarak açılır cam tavan olanları bile vardı.
Reno Megane 2 Kullanıcı Yorumu
Daha ilkin 1.4, 1.6 ve 1.5 dci megane sahibi olmuş birisi olarak birazcık izahat yapalım. 1.4 motorlu olanlarından birisine sahipseniz, aracınızda 4 şahıs varken hele birde klima açıksa otomobil en küçük rampada bile 1’inci vitese düşüyor. 1.4 megane 2 ile son hız tecrübe etme testinde 180 km/s hızın üstüne çıkmak neredeyse olanaksız. Bana gore bir tek vergisi düşük olsun diye üretilmiş bir motor versiyonu. Arabanın o koca cüssesine minik kalıyor. 1.6 motorlu olanları bana gore alınabilecek en iyi megane 2 diyebilirim. Tüm megane 2’lerin ses yalıtımları bana gore başarıya ulaşmış. Yol ve rüzgar sesini içeriye almıyor. Fakat sunroof var ise minik rüzgar sızıntısı seslerini alabilirsiniz. 1.6 megane ile bizzat kendim 220 km/s hıza çıkmışlığım var. Yol tutuşu olarak oldukca üstün bir otomobildir. Fren mesafesi kendi segmentindeki öteki tüm arabalardan daha iyidir diyebilirim. Sedan olanların bagajları oldukça geniş, fakat bagaj deliği oldukca dar. İçerisine bavul, bebek otomobili koyarken bagaj deliğinden geçirmekte zorlanabilirsiniz.
Megane 2 Kronik Sorunları
Güzel bir otomobil olmasına karşın bazı kronik problemleri var. Mesela kapı açma kolları, vites topunuzu ve direksiyon simidi soyuluyor. Hatta bir oldukca megane II’nin soyulan bölgeleri servisler tarafınca ücretsiz bir şekilde değiştirildi. Megane 2’nin bir öteki kronik problemi ise bobin yakmasıdır. 2 benzinli aracım toplamda 5 kez bobin arızası verdi. Eğer Sunroof olan bir Megane 2 alacaksanız kesinlikle denetim ederek alın.Zira su sızdırması ve yüksek hızlarda içeriye rüzgar sesi alması kronik bir problemdir. Aracın içinde oldukca fazla trim sesi bulunduğunu söylemeliyiz. Sahibi olduğum ve bindiğim pek oldukca Megane 2 bilhassa bozuk yollarda gıcırtı sesleri çıkarıyordu. Sensör arızaları ise başka bir kronik problem. Megane 2’ler devamlı sensörlerden elektrik arızaları çıkarabiliyor.
Renault Megane 2 Alınır Mı?
Eğer bir megane 2 alacaksanız HB olanlarını almanızı tavsiye ederim. Bunun sebebi sedan kasa olanları Türkiye fabrikasında üretilirken, HB olanlar Fransa’da üretilmiştir. Doğrusu işçilik olarak daha kalitelidir. Şuan en yeni megane 2’nin 11 yaşlarında bulunduğunu varsayarsak, size elektriksel problemler açması olası. Bu sebeple almadan ilkin kesinlikle iyi bir halde gösterin. Fiyatlarına baktığımızda ise bir astra, focus ile neredeyse aynı fiyatlara haiz. Eğer temizini bulursanız alın derim.