Tofaş – Fiat, artık kuş serisini üretmeyi sonlandırma planları yapıyordu. Artık yeni modellere gerekseme vardı.
1998 yılına gelindiğinde tofaş ürettiği kartal, doğan, şahin araçlarının üretimini sonlandırmayı bunun yerine yeni model bir otomobil piyasaya sürüleceğini deklare etti. 1999 yılının ilk aylarında sedan olarak Fiat Siena, HB olarak Palio modelleri piyasaya sürüldü.
Fiat Siena özellikleri nelerdir ?
Siena 1999 senesinde yollarda yerini almaya başladığında büyük ses getirmişti. Aslına bakarsak Palio ile Siena aynı şase üstüne inşa edilmişti. Siena satışa 3 değişik motor seçeneği ile sunuldu. Bu motorlar
1.2 litre benzinli : Uygun vergisi sebebiyle üretilmiştir. 75 beygir güç ve 104 Nm tork güç üretmektedir. Daha ilkin bende sahibi oldum bu arabanın, yakıtı 1.4 olanlara nazaran daha fazladır. Zira motor kasaya minik kalmaktadır. Ek olarak kent içi kullanımlarda birazcık yavaş kalıyor.
1.4 litre benzin : Türkiye’de en oldukça tutulan motor seçeneğidir. 71 beygir ve 110 Nm tork güç üreten bu motor, aracın çekişini daha iyi hale getirmiş. Yakıt olarak en uygun yakan Siena 1.4 motorlu olanlarıdır.
1.6 litre benzin : 101 beygir gücündeki motoru arabayı adeta uçuruyor. Performans arayanlar için tercih edilebilir. Sadece minimum tutulan siena 1.6 motora haiz olanlardır.
Siena parçası ucuz, servisi ve ustası bolca bulunan bir otomobildir. Malum kronik bir problemi yoktur. Siena’nın tutulmamasının sebebi, tasarımı ve yol tutuşudur. fiat mühendisleri bu aracı, Türkiye şartları için tasarlamıştır. Altının yere yüksek olması yol tutuşunu zayıflatıyor. Ek olarak Türkiye halkı bilhassa arka tarafını oldukça çirkin bulmuştur. Daha ilkin pek oldukça siena kullanıcısı aracın tasarımını sevmediklerini belirtmiştir. En dolu donanım paketi olan EL modellerinde klima, hidrolik direksiyon, ön cam otomatiği bulunmaktadır.
Fiat Siena alınır mı ? Kullanıcı Yorumu
Daha ilkin 1.2 ve 1.4 EL siena sahibi olmuş birisi olarak otomobil hakkında birazcık konuşuyum. 1.2 motorlu olanları araçta 1-2 şahıs varken iyi gidiyor. Fakat araca daha çok şahıs oturduğunda çekiş güçlüğü yaşıyor. Hele bir de klima var ise ve açıldıysa otomobil gitmek için güçlük çekiyor. Tüm sienalar için konuşacak olursak, yol tutuşları zayıftır. İçerisinde kullanılan araç-gereç kaliteli değildir. Bu sebeple acele çatlama ve bozulma olmuyor. Uzun yolda devasa yükseklikte hızlara çıkmazsanız (110 km/s ve üstü) yalıtımı yönetim eder. Fakat birazcık daha hızlandığınız süre yol ve rüzgar sesini içeriye alıyor. Otomobil yerden yüksek olduğundan virajlarda asla itimat hissi vermiyor. Bir palio ile iç mekan genişliği içinde hiçbir fark yoktur. Arka diz mesafesi eğer aracı 1.80 metre uzunlukta birisi kullanıyorsa oldukça dardır. Arka tarafa aynı boyda başka birisi oturamaz.
Son sözler
Yerli üretim olup tutulmayan tek otomobil Sienadır kim bilir. Bunun sebebini yukarıda yazmıştım. Fakat tutulmamasının başka bir sebebi oldukça yakmasıdır. 1.2 benzinli olanları kent içi 13 litre, 1.4 litre olanları 11 litre yakıt tüketiyor. Bu sienayı kendi sınıfır içindeki araçlar içinde en oldukça yakan otomobil konumuna getiriyor. İç mekanının parça işçiliğinin zayıf bulunduğunu söylemiştim. Fakat mekanik ve elektronik aksamının işçiliğide kötüdür. Ne kadar temiz bulursanız bulun, kesinlikle bir yerlerinden arıza verecektir. Çevrenizde bir siena kullanıcısı var ise konuşun, günlük rutin kullanılan bir siena kesinlikle arıza veriyor. Öteki bir hususta frenleri, bana nazaran lada vega’dan sonrasında frenleri en fena olan otomobil Siena’dır. Her ne kadar yeni yaptırısanız yaptırın frenler istediğiniz şeklinde olmuyor. Eğer parçası ucuz yerli bir otomobil arıyorsanız siena tercih edilebilir. Sadece bu fiyatlara daha güzel otomobiller bulmakta mümkündür. Aslına bakarsan siena 1999 – 2002 yılları aralığında üretilmiş olup, fiat mühendisleri otomobilden kullananların memnun kalmadığını anlamış yerine albea’ya geçiş yapmışlardır.