Turbo iki doğrultusunda pervane barındırır. Bunlardan birisi egzoz gazı motordan çıkarken meydana gelen hava akımıyla tahrik olur ve dönmeye adım atar. Bunu çocukken elinizde salladığınız yel gülüne benzetebilirsiniz, basınçlı egzoz gazı bu pervaneyi döndürür. Bu pervane ortasından bir mil ile emme doğrultusunda tespit edilen diğeri bir pervaneye bağlıdır. Anlayacağınız benzer biçimde egzoz gazının tahrikiyle dönen pervane aynı şekilde emme doğrultusundaki pervaneyi döndürür ve temiz havayı çeken emme pervanesi de sıkıştırılmış bu havayı emme saatinde motora gönderir (burada intercool mevzuna girmiyorum).
Okuduğunuz suretiyle hakkaten oldukça karışık bir sistem değildir ve supercharger’e nazaran motordan oldukça oldukça azca güç harcar bu emek harcama esnasında. Supercharge (süperşarj) ise hareketi krank milinden almış olduğu amacıyla hem oldukça güç harcar hem de yüksek devirde motoru dolduramaz. Her her neyse bu diğeri bir metnin mevzusu.
İçindekiler
Turbo Niçin Yağ Kaçırır?
Turbo çalışırken devasa yükseklikte devirlere ulaşır. Bu devir adedi motoruna ve turbosuna nazaran maksimum 100 bin’e kadar ulaşabilir. Dolayısı ile iki pervaneyi bağlayan milin vakitkli yağlanarak hem aşınmanın azaltılması hem de soğuması gerekir. İşte bunun amacıyla turbo gövdelerinin orta kısmından bir yağ borusu girer ve karterdeki yağı turbo miline ulaştırarak aşınmanın önüne geçer. Bu yağın milin iki doğrultusunda tespit edilen pervanelere ulaşmaması amacıyla de ön görü edebileceğiniz benzer halde mil ve gövdede detaylı segman ve contalar bulunur. İşte bu parçaların aşınıp ömrünü doldurması ile de yağ küçük küçük emme ya da egzoz yönüne sızmaya adım atar ve emme yönüne ulaşan yağ sonrasında da motor silindirine ulaşır.
Turbonun Motora Yağ Kaçırması nasıl Anlaşılır?
Ilk olarak yağ yakan dizel motorlarda egzozdan mavi duman çıkar. Eğer bu mavi duman turbo yağ kaçağından kaynaklanırsa bilhassa kaçak daha yeniyken turbonun döneme girmiş olduğu ve emme vakumu yüksek değerlere ulaştığında kısa bir süre egzozda mavi duman görülür. Bir tek bu mavi duman vakitkli olmaz ve hal oldukça hafifken gözle de görülmeyebilir. İleri günlerde vakitkli bir yağ yakma durumu olacaktır fakat bir çok süre turbonun döneme girmiş olduğu anlarda farkedilir şekilde egzozdan mavi duman çıkacaktır. Bu tür hallarda turbo onarımi yapılmadan araca binmenizi tavsiye etmem. Zira yağ kaçağının oranı arttıkça motora piston eritmeye varana kadar büyük zararlar verir. Unutmadan bu kaçağı emme doğrultusundaki boruların ısınmasından, sökünce içersinde yağ olduğundan da anlayabilirsiniz.
Turboda Yağ Kaçağının Zararları Nedir?
Basitçe, vasıta yağ yakar ki çevre faktörünü saymazsak bir yere kadar motora oldukça zarar vermez. Yalnız yağ kaçağı siz yolda ilerlerken ansızın bire artarsa (ki arızalı turboda kesinlikle artar) o süre silindire giren yüksek oran yağ yanmaya adım atar ve silindir kapağı, gömlek, piston başı benzer halde parçalardan minimum birisini eritir. Şansınıza nazaran en iyi olasılık rektefe, en kötü olasılık ise yeni bir motor alırsınız.
Turbonun Yağ Kaçağı nasıl Kesilir?
Turbo yağ kaçağını kesebilmek amacıyla kesinlikle yağ katkı maddeleri kullanmayınız. Bu maddeler tıkanmaması gereksinim duyulan bölgeleri tıkayıp motorunuza daha büyük zarar verebilir. Bu hallarda turbocuya gidip parçanın üstündeki contaları değiştirtmeniz gerekebilir. Bu prosedürü kendiniz yapamazsınız, tork anahtarı olmadan mil ve pervanelerin montajını gerçekleştirmek ihtimaller içinde değildir. Bir tek kendiniz onarım etmek isterseniz, turbo kartuşu adıyla satılan turbo amacıylai topyekün alıp hazır bir içi eskimiş iç tarafla değiştirebilirsiniz.