ABS İkaz Lambası Niçin Yanar?

ABS İkaz Lambası Niçin Yanar?

Günümüz otomobillerinin hepsinde ABS fren sistemi kullanılır? ABS fren sistemi Anti-Lock Braking System (Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi) anlamına gelir.
Ani fren yapmada aracınızın tekerlerinin kızaklamasına engel olmak ve direksiyon hakimiyetinin kaybedilmemesine yaran ABS sistemi araçlarda en mühim güvenlik donanımlarından bir tanesidir. ABS sistemi aracın frenine sert basılmış olduğu anda saniye onlarca kere, fren balatalarının diske sıkıştırıp açar. Böylece aracız süratli bir halde yavaşlarken direksiyon hakimiyetinizde kaybolmaz. ABS olmayan araçlarda frene sert basıldığında tekerlekler kilitlenir. Bu durumda aracın hangi yöne gitmesine siz karar veremezsiniz. Otomobiliniz kızaklamaya başladıktan sonrasında hangi yöne kayıyorsa o yöne gitmeye devam eder. ABS sistemi zaman içinde yıpranan bir sistemdir. Yıprandığı vakit ise size bir şeylerin ters gittiğini göstermek için aracınızın gösterge panelinde ABS uyarma lambası yanar.

ABS İkaz Lambası Niçin Yanar?

1- Tekerlek Hız Sensörü Arızası : Bu sensör dört tekerlekte janta bağlı bir halde bulunur. Genel anlamda Porya bilyası üstünde bulunurlar. Tekerleklerin dönüş hızını hesaplayarak, ABS fren sertliğini hesaplayarak aracın ECU’suna bildirir. Ani bir frenlemede kızaklayan tekerleği belirleyerek, fren hidroliğinin baskısını ayarlar. Böylelikle kilitlenme engellenmiş olur. Tekerleklerin hız sensörlerinden bir tanesinde sorun olması durumunda ABS uyarma lambası yanar.
2- Hidrolik pompa ve valf arızası : ABS sistemi emek harcama mantığına nazaran, vasıta ani durmalarda tekerleklerin kilitlenmesini engellemek için bir hidrolik pompa vasıtasıyla valf kullanır. Zaman içinde bu valfler yıpranır ve işlevini yitirir. Bu da ABS işaretinin yanmasına niçin olur.
3- Arızalı ABS modülü : Aracın güç denetim ünitesine (PCM) devamlı olarak pek oldukça yerde bulunan sensör ve modüllerden devamlı data gönderilir. ABS modülü’de bu sensörlerden bir tanesidir. Eğer modülün kablolarında yada kendisinde bir hasar oluşursa, ABS uyarma lambası yanar.
4- Fren hidrolik yağının azalması : Araçlarda fren balataları hidrolik yağının baskısıyla disklere tesir eder. Bu sayede aracın frenleri meblağ. Eğer bu sıvı azalırsa fren disklerine meydana getirilen baskı azalır. ABS sistemi tam olarak işlevini yerine getiremez. Bu durumda ABS uyarma lambası yanar.
5- Fren balatalarının bitmesi :  Fren diskine balatalar yardımıyla baskı uygulanır. Balatalar zaman içinde aşınırlar ve biterler. Çocukluğumuzda bisiklet frenlerinin pabuçlarının azaldığını görmüşsünüzdür. Otomobillerde de aynı sistem kullanılır. Bu balatanın azalması yada bitmesi durumunda ABS uyarma lambası yanar.
Aracınız ABS işareti yandığı vakit, aracınızı diyagnostik aleti vasıtasıyla bilgisayara bağladığınızda C1184 başta olmak suretiyle, ABS ile ilgili pek oldukça hata kodu verebilir.

Bir yanıt yazın