Vasıta Muayenesinde Hafifçe Kusurlar Nedir?

Devletimizde araçların belirli periyotlarda yetkili kurum olan TÜVTÜRK tarafınca vasıta muayenesine girmesi zorunludur. Vasıta muayenesinde kusurlu sayılan araçların trafiğe çıkması yasaktır ve bir sonraki muayeneye kadar trafikten men edilir. Peki vasıta muayenesinde hafifçe kusurlar nedir?
Vasıta Muayene Hafifçe Kusurlar Sıralaması 2022

Kusursuz Vasıta: Muayenede geçer raporu alır.
Hafifçe Kusurlu Vasıta: Muayenede geçer raporu alır.
Ağır Kusurlu Vasıta: Muayeneden geçer raporu alamaz.

Fren sürtünme kıymeti
El Freni Yavaş İşlem Yapıyor
Fren Uygunsuz Monte Edilmiş
Sürekli Fren Sistemi
Kompresör Süresi
Enerji Deposu
Fren Kuvvetlendirici
Pedal
El Fren Kolu Çekme
Fren Telleri
Ön Fren Boruları
Fren Hortumları
Arka Fren Boruları
Orta Fren Boruları
Orta – Sağ – Sol Arka Fren Hortumları
Toz Körükleri, Silindir Kursu, Fren Silindiri
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Denetim bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları

Hafifçe Kusurlu Araçlar Trafiğe Çıkabilir Mi?
Muayene sonucunda hafifçe kusurlu sayılan araçlar kontrolden sıkıntısız bir halde geçebileceği benzer biçimde trafiğe de çıkabilir. Fakat hafifçe kusurlar vakit içinde büyük sorunları bununla beraber getireceği için onarılması önerilmektedir.
Vasıta Muayenesi Esnasında Aracınızda Olması Ihtiyaç duyulan Ekipmanlar 2022

Vasıta muayenesi esnasında ve sonrasında aracınızda bazı ekipmanları olması zorunludur. Aracınızda bulunması ihtiyaç duyulan ekipman sıralaması;

İlk Yardım Çantası (İçinde tüm ekipmanlarının olması gerekiyor)
Üçgen Reflektör (Tüm araçlarda – motosiklet ve motorlu bisikletler – 2 tane olmalıdır)
Yangın Söndürme Aleti
Stepne
Belirtilen bu ekipmanların ne olursa olsun vasıta içinde olması gerekmektedir.
Eğer muayene olan vasıta taksi ise, taksi levhası, taksimetre ve iç aydınlatma lambasının olması gerekiyor. Muayene olan otobüsler için iç aydınlatma lambası, kırma çekici ve tekerlek takozunun bulunması gerekmektedir.

Vasıta Muayenesi Esnasında Lüzumlu Olan Evraklar 2022
Vasıta muayenesi öncesi aşağıda belirttiğimiz evrakları yanınızda hazır bir halde bulunması gerekiyor. Lüzumlu olan Evrak sıralaması ise şu şekilde;

Ruhsat
Aracın Ceza ya da Vergi Borcunun Olmaması