Rallycross Nedir?

Rallycross Nedir?

Otomobil yarışları tutkunları tarafınca oldukça sevilen bir spordur. Bugün sizler için bu sporlardan önde gelen Rallycross ‘u inceleyeceğiz. Ilk olarak tarihçesi ile başlamış olalım;
Rallycross ‘un Tarihçesi
Rallycross 1967 senesinde ITV adlı kanalda bir tv programı olarak başladı. Bu yarış Britanya’daki Lydden Hill pistinden dünyaya geldi. Üstelik bu yarışı kazanan ilk isim eski Formula 1 pilotu olan Vic El Ford’du. Hatta bu yarışa Porsche 911 ile katıldı ve ilk kez meydana gelen bu yarışı 1. olarak tamamladı.
Tony Chappel ilk yarışta gösterdiği performansıyla tanınmıştır. Üstelik 1968 senesinde altı yarış daha düzenlenerek (üçü Lydden’da üçü Croft’da) ilk şampiyonluk yarışı düzenlendi. Hatta Ford Escort Twin Cam ile yarışa katılan Tony Chappell serinin ilk şampiyonu olarak tarihe geçti.
Sadece Rallycross ‘un dünya genelinde tamamen tanınması 1987 senesinde gerçekleşti. WRC’nin Group B araçları, ralli etaplarından uzaklaştığında Rallycross pistlerinde yarışmaya başladı. Üstelik taraftarların bu araçları istemesiyle beraber Group B ralli otomobilleri Rallycross adı altında yarışmaya başladı.
Yarı toprak, yarı asfalt olan karma pistler bununla beraber kısaydı. Kuvvetli Group B otomobilleri oldukça yerinde ideal bir konumdaydı. Bu otomobiller Rallycross yarışlarında o denli fazlaca beğenildi ki; Ford RS 200, 1982’den 1992’ye kadar Avrupa Şampiyonası’nda başarıyla savaşım etti. Böylece “Rallycross nedir? “sorusuna yanıt bulduk.
Avrupa Rallycross Şampiyonaları
Dünya Rallycross Şampiyonasının ilk adımları, FIA tarafınca 1973 senesinde Avrupa Rallycross Şampiyonası’nın kurulması ile başladı. Euro RX olarak tanınan şampiyona, bilhassa Şimal ülkeleri olmak suretiyle Norveç, İsveç ve Danimarka’da oldukça popüler hale geldi.
Günümüz şampiyonasında yarışan bir sürü vasıta sürücüsünün aileleri burada yarışarak savaşım etti. Johan Kristofferson ‘un babası Tommy ve 14 kez ERX şampiyonluğu getirerek serinin en mücadeleci ve en başarı göstermiş adı olan Kenneth Hansen bu adlar içinde içeriyor.
Günümüz WRX yarışlarından Rallycross ‘a geçiş meydana getiren pilotlar Timur Timerzyanov, Kevin Hansen, Robin Larsson, Andreas Bakkerud, Anton Marklund ve Jānis Baumanis’dir. Bununla beraber bu adlar Avrupa Rallycross Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan isimlerdendir.
Dünya Rallycross Şampiyonası
2014 senesinde FIA, Avrupa haricinde ünlenmesiyle beraber ERX’in yanında Dünya Rallycross Şampiyonası’nı (WRX)’i kurdu. “Rallycross nedir? “sorusu daha fazlaca dile gelmeye başlamıştı.
0’dan 100km/s hıza 1.8 saniyede çıkan ve 2.0 litrelik, çift turbo motorundan 600 beygir güç üretebilen bu otomobillerin savaşım etmiş olduğu Rallycross yarışı, ilk sezondan itibaren inanılmaz mücadelelere tanıklık etti.
Eski WRC şampiyonu Petter Solberg ise 2014 ve 2015 yıllarında Rallycross da başarı göstermiş oldu. 2016 sezonunda ise çifte DTM şampiyonu Mattias Ekström, kendi ekibi olan EKS RX ile hem pilotlar hem de takımlar şampiyonu oldu.
Seri büyük adların ve yapınak takımlarının dikkatini her geçen gün çekmeye devam ediyordu; Ford Performance ‘in yapınak desteğini arkasında alan Ken Block, 2016 sezonunda Focus RS RX ile Rallycross ‘a adım attı.
Rallycross Takımları

EKS RX (Audi)
Hoonigan Racing Division (Ford)
PSRX Volkswagen Sweeden (Volkswagen)
Team-Peugeot Hansen (Peugeot)
Stard (Ford)

 Banger Yarışları

arabacı avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.