Bir Otomobilde Kaç Çip Var?

Bir Otomobilde Kaç Çip Var?

Otomobil devlerini büyük bir zora sokan çip krizi bir süredir devam ediyor. Hal bu şekilde olunca sıfır km vasıta almak artık yalnız fiyatı dolasıyla değil üretim olmamasından da kaynaklanıyor. Peki çip nedir? Bir otomobilde kaç çip var?

Çip Nedir?
Çip; vasıta içi elektronik sistemlerden tutun da ev aletlerine kadar hatta müdafa sanayiinden giyilebilir teknolojilere kadar her alanda ehemmiyet taşıyan yarı iletkenler olarak tanımlanabilir. Bu yarı iletkenler otomotiv sektöründe de oldukça mühim. Bu sebeple araçların beyni şeklinde eleştiri noktalarında içeriyor. Hal bu şekilde olunca çip üretimi olamayınca da vasıta beyinlerinin üretimi de engellenmiş oluyor.
Çip denilen yarı iletkenin boyutu ufak olsa da önemi oldukça büyük. Sadece sanılanın aksine çiplerin üretiminde garip bir halde en üst sırada yer almıyor. Tam tersi en büyük tüketiciler içinde içeriyor. Dünya genelinde çip üretimi ABD ve Uzak Doğulu işletmelerin tekelinde bulunuyor.

Küresel Çip Krizi
Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla tarihin en fena zamanlarını geçirdik. İşletmeler verdikleri siparişlere ulaşmak için gereğinden fazla bir süre beklediler. Sektör uzmanlarından edindiğimiz bilgilere nazaran çip krizi 2024 senesinde bile sürmeye devam edecekmiş. Geçen haftalarda izahat icra eden Intel CEO’su Pat Gelsinger, güncel durumda tedarik sıkıntılarının 2024 yılına uzayacağını söylemiş oldu.
Çip krizinden en fazlaca etkilenen sektörlerden biri de bahsettiğimiz şeklinde otomotiv sektörü. Türkiye’dekilerin de içinde bulunmuş olduğu birçok işletme çip tedariğinden kaynaklı otomobil üretimine son vermek durumunda kaldı. Bazı firmalar ise araçlarını birçok elektronik parça olmadan pazara sundu. Bazıları da çipi hemen sonra takacaklarını vaat ettiler.

Averaj Bir Otomobilde Kaç Çip Var?
Tofaş, geçtiğimiz yıl yapmış olduğu bir açıklamada bu mevzu hakkında en net cevabı vermişti. Tofaş Tedarik Zinciri Direktörü Onur Yalçın, averaj bir vasıta içinde 1.000’den fazla çip / mikroçip bulunduğunu söylemiş oldu. Üstelik Yalçın’a nazaran bu sayı elektrikli araçlarda tam 2.000’i geçiyor. Bir öteki taraftan otonom / sürücüsüz araçlarda ise tam 10.000 rakamına ulaşıyor.
Artık araçlarda toplam dört tane park sensörü kullanılıyor. İşte bu sensörlerde bile mikroçip içeriyor. Araçların kapısının açılması şeklinde ufak bir işlemde bile değişik mikroçipler devreye giriyor.
Yalçına nazaran, vasıta içinde çipe harcanan sayı da giderek artıyor. Çip maliyeti; 2000 senesinde 150 dolar, 2010 senesinde 300 dolar ve 2020 yılı itibari ile 475 dolar. Üstelik 2030 yılından itibaren 600 dolara erişmesi planlanıyor.
Günümüz teknolojisinde araçlardaki elektronik sistemler giderek artıyor. Bu yüzden mikroçip ihtiyacı da artıyor. Artık nerede ise her otomobil bir bilgisayar şeklinde sisteme haiz.
Sıfır Km Otomobiller

arabacı avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.