Yasal Lastik Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı?

Yasal Lastik Diş Derinliği Ne Kadar Olmalı?

Yasal lastik diş derinliği ne kadar? Lastik aşınmasında yasal sınır nedir? Lastik diş derinliği kaç mm olmalı? Oto lastik diş derinliği {nasıl} ölçülüyor?
Yasal oto lastik diş derinliği kaç mm olmalı ve öteki detaylar…
Lastik diş derinliği mevzusu, sürüş güvenliği açısından fazlaca önemlidir. Pek fazlaca sürücü bu mevzuda yeterince dikkatli olmadığı için bilhassa kış aylarında oldukça feci sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden yasalarla belirlenen bir yiv derinliği söz mevzusudur. Tüm vasıta sahiplerinin oto lastiklerini denetim ettirerek ya da kendileri lastik diş derinliği ölçümü yaparak yola çıkmaları önerilir. Peki, lastik diş derinliği kaç mm olmalı?

Lastik Diş Derinliği Kaç mm Olmalı?

Yasal aşınma sınırı T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Iletişim Bakanlığı tarafınca “Vasıta Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Vasıta Muayenesi Hakkında Yönetmelik” ile belirtilmektedir. Bu yönetmeliğe bakılırsa lastik diş derinliği minimum 1,6 mm olmalıdır.
Yasalarla belirlenen ölçüler şöyledir:
Yaz lastiklerinde yasal derinlik 3mm/ kış lastiklerinde yasal derinlik 4mm

Oto Lastik Diş Derinliği {Nasıl} Ölçülüyor?
Diş derinliği ya da yiv derinliği ölçümü bazı aletlerle yapılır. Genel anlamda boylamasına kanalların tabanına 1,6 mm genişliğinde bir sırt bloğu yerleştirilir. Lastik sırtı derinliği bu değere düştüğünde lastik yasal kullanım sınırına gelmiş anlamına gelir ve değiştirilmesi gerekir. Bu değerin aşılması durumunda otomobil kullanıcısı kanunu ihlal etmiş olur.
Lastik sırtı üstündeki aşınma göstergesinin yerini bulmak için lastik yanağı üstünde aşağıdaki işaretlerden biri aranır:

TWI (tread wear indicator – lastik sırtı aşınma göstergesi) Kısaltması
Marka Logosu
Bir Üçgen

1 TL Testi Nedir?
1 TL ve 50 kuruşun kalınlığı yasal lastik diş derinliği ile uyumludur. 1 TL üstündeki Mustafa Kemal Atatürk büstünün olduğu iç halka görünür durumda ise 3mm sınırına dayanmışsınız anlamına gelir. Burada oto lastik değişimi dönemin geldiğini anlayabilirsiniz.

Aşınmış Lastikle Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne?
Diş derinliği 1,6mm altında ise 77TL para cezası kesilir. 3mm altında da muayeneden geçemez.

Oto Lastik Sırtı Niçin Aşınır?
Tekerleklerin sırtlarının aşınmasının bazı sebepleri vardır. Sıkıntılı arazi koşulları, aşırı süratli vasıta kullanmak, lastiklerin doğru oranda şişmemiş olması süratli ve orantısız aşınmaya niçin olur. Oto lastik basıncının fazlaca azca ya da devasa yükseklikte olması da sırtın süratli aşınmasına niçin olabilir. Bir de aşırı yükleme de bu maddeler arasına eklenmeli.

arabam Garaj

arabacı avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.