Hız Göstergesi Niçin Hatalı Gösterir?

Hız Göstergesi Niçin Hatalı Gösterir?

Karayolunu kullanan taşıtlarının hız göstergesi güvenlik amacıyla meydana getirilen hızdan daha çok göstermektedir. Bu hata Navigasyon sistemleri devamlı kullanan kişiler tarafınca da fark edilebilmektedir. Navigasyonun uydu tarafınca ölçtüğü hızdan oldukca daha düşük hızda gidiyor olarak gözükmesi oldukça kafa karışıklığına sebep olmuştur. Bunun sebebinin niçin bulunduğunu açıklayacağız.
Navigasyonda Hızımız Niçin Değişik Gözükür?
Eski araçlarda kullanılan mekanik hız göstergesi zaman içinde bozulup ayar gerektirebiliyordu. Yeni otomobillerin çoğunda artık elektronik hız tespit cihazları kullanıldığından dolayı zaman içinde sapma ve yanlış gösterme vakaları ortadan kalktı. Aracın göstergesinde 120km/saat gözükürken aslına bakarsak otomobilin hızı 110km/saat yada daha düşük gözükebiliyordu. Bu durum aşağıda anlatacağımız şeylerle tamamen bağlantılı olabiliyor.
Avrupa ülkeleri önde olmak suretiyle güvenliği sağlamak amacıyla göstergede görünen hızı daha azca tutarak aslına bakarsak süratli gidiyormuş hissiyatı veriliyordu. Bu meydana getirilen işlem üreticiler tarafınca yapılmamıştır. Devletler tarafınca kanun çıkartılmıştır. Şu demek oluyor ki zorunluluk olarak da söyleyebiliriz. Ülkeden ülkeye değişen bu kanun %2 ile %10 içinde değişim gösterebilmektedir.
Lastik Ölçüleri Hız Göstergesine Tesir Eder Mi?

Değişik lastik ölçüleri kullanmak da direkt olarak bu vakaya bağlıdır. Vatanımızda kullanılan hız birimi km/saattir. Fakat hız ölçerler tekerleğin dönüş sayısına bakarak hesaplar. Değişik ebatlarda lastik kullanımı bu durumu direkt olarak etkisinde bırakır.
205/55/16 ölçüsüne haiz bir araçta 205/50/16 lastik ölçüsü tercih edilirse lastik çapında azalma meydana gelir. Bu da lastiğin öncekine bakılırsa daha oldukca tur atması anlamına gelir. Bundan dolayı lastiğin her bir kilometrede atacağı tur sayısı artacağı için gösterdiği hız normalden daha çok olacaktır.
Yukarıdaki olayın tam tersini yaparsak;205/55/16 lastik ölçüsü yerine 205/60/16 lastik ölçüsü tercih edersek lastiğin çapında artma söz mevzusu olacaktır. Bu durum lastik büyüdüğünden dolayı eskisine bakılırsa daha azca tur atar. Bundan dolayı göstergede normalden daha yavaş gidiyor olarak gözükecektir.
Lastik Basıncının Hız Göstergesine Tesiri
Öteki taraftan lastiklerin havasının basıncı da bu vakaya direkt olarak etkilidir. Hız göstergeleri aracın üstünde verilen lastik basınçlarına bakılırsa üretilmiştir. Bu yüzden hızı ona bakılırsa ölçer. Lastik hava basıncında gerçekleşecek bir değişiklik direkt olarak hız göstergesinin değişik göstermesine niçin olur. Yüksek tazyik basılmış bir lastiğin çapı artacağından dolayı gösterge gidilen hızdan daha azca göstermeye adım atar. Tam tersi düşük basınca haiz olan bir lastiğin çapı azalacağı için gösterge gidilen hızdan oldukca gösterir.
Ek olarak yalnız lastik basıncı değil, lastiğe binen yük arttığı yada azaldığı vakit lastiğin çapı da doğru orantılı olarak artıp azalacağı için gene göstergede sapma meydana gelebilir.
Hız Göstergesi Niçin Çalışmaz?

arabacı avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.