Direksiyon Neden Titrer Çözümü Nedir?

Direksiyon Neden Titrer Çözümü Nedir?

Direksiyon Neden Titrer Çözümü Nedir?

Araçlarımızda direksiyon titremesi çok sinir bozucu durumlara yer açmaktadır. Özellikle yüksek hızlarda meydana gelen direksiyon titremelerinin sebebi bazen çok basit bir şey, bazen de ciddi bir sorunun habercisi olabilir. Peki bir arabada direksiyon neden titrer?
Aracımızın direksiyonu pek çok sebepten dolayı titreyebilir. Ancak yazımızı okuyarak hangi şartlarda titrediğini öğrenirsek, sorunun çözümüne de ulaşmış oluruz. Direksiyon simidinin titremesi aracın yürüyen aksamlarından bir tanesinde sorun olduğu anlamına gelmektedir. Genelde lastik ile alakalı nedenlerden dolayı olsa da, bazen çok daha ciddi sorunlardan dolayı titremektedir.

1- Hızlandıkça titremenin artması

Yüksek hızlarda titreme: Aracımızdaki direksiyon titremelerinin büyük çoğunluğu lastik kaynaklıdır. Araç lastiklerimiz kullanım ömrünü tamamladıktan sonra sertleşirler. Sertleşen lastikler ise araç hızlandıkça titreme yapar.
Hızlandıkça artan titreme: Aracınızda siz hızlandıkça titreme de artıyorsa bunun sebebi büyük ihtimal rot balans ayarının bozuk olmasındandır. Engebeli yollarda araçların rot balans ayarı kolaylıkla bozulabilmektedir. Bir lastikçiye giderek lastiklerinize rot balans ayarı yaptırabilirsiniz.
Lastik basıncının düşük olması: Aracınızın lastiğinin hava basıncı düşükse direksiyon titremesine sebep olacaktır. Her 10 günde bir lastik basıncını kontrol etmenizde fayda vardır.

2- Frene basınca oluşan direksiyon titremesi

Yüksek hızda frene basınca oluşan titreme: Araçlarımızın frenleri disk ve balatalar sayesinde çalışmaktadır. Özellikle uzun yolculuklar sırasında fren diskleri oldukça ısınırlar. Sıcak diskler ile araç sudan geçtiğinde veya araba yıkandığı zaman diskler yamulur. Bunun sonucunda diskler bombe yapar. Siz frene bastığınız anda fren balataları, disklerin üzerine geldiği anda titreşim oluşturur. Bu titreşimde direksiyon simidinde hissedilir. Yüksek hızlarda daha çok belli olur. Ancak çok fazla şekilde eğilen disk düşük hızda da titreşim yapabilir. Diskin durumuna göre tornacıda düzeltilebilir.. Anca tornacıda düzeltilen disk bir miktar incelecektir. Yeniden eğilmesi daha kolay olacaktır. Bu sebeple diskleri değiştirmek en iyi çözümdür.

3- Düşük hızlarda meydana gelen titreme

Aracımızın tekerlekleri dönüşleri doğru yapabilmek için rulman adı verilen bilyalara bağlıdır. Bu bilyalar engebeli yol koşullarında veya belirli bir kilometre kullanım ömrünü tamamladıktan sonra dağılırlar. Dağılan tekerlek bilyası düşük hızlarda titreme yapar. Direksiyon mili sayesinde bu titreme direksiyonda hissedilebilir.

Sert frenleme sonrası başlayan direksiyon titremesi

Bu durum en çok ABS bulunmayan araçlarda meydana gelmektedir. Aracınızla kızaklayacak şekilde fren yaptıktan sonra bir direksiyon titremesi oluşuyorsa, bunun sebebi tekerleğin kızaklanan kısmının erimesidir. Yuvarlaklığını yitiren tekerler titreme yapacaktır. Tek çözümü lastiği değiştirmektir.
arabacı avatarı

“Direksiyon Neden Titrer Çözümü Nedir?” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.